Tämä copywriting-tekniikka antaa sinulle markkinoinnin supervoimat
Mainostekstit (aka. copywriting) erottelevat jyvät akanoista: Joko ihanneasiakkaasi nukahtaa parin ensimmäisen lauseen jälkeen ja poistuu jatkamaan elämäänsä…
Tai lumoutuu lukemaan jokaisen sanan copystasi – päätyen lopulta ostamaan sinulta – olipa kyseessä 5000 sanan myyntisivu, sähköposti, somepostaus tai Facebook-mainos.
Jos haluat mainostekstisi kuuluvan jälkimmäiseen joukkoon – nyt korvat hörölle.
Olen auttanut yrittäjiä myymään juttujaan netissä jo +7 vuotta.
Eikä kukaan tapaamani yrittäjä tai asiakkaani ole halunnut vaikuttaa lipevältä käärmeöljykauppiaalta tai myydä aggressiivisilla, mustan vyön myyntitaktiikoilla.
Ja siksi voit tänään oppia simppelin copywriting-tekniikan, jolla hiivit suoraan asiakkaidesi sydämiin. Ja myyt enemmän kuin ehkä koskaan – vaikuttamatta 90-luvun TV-Shop -mainokselta.
Paras osuus? Ei haittaa vaikka pitäisit iteäsi maailman surkeimpana kirjoittajana. Annan sinulle kaikki yksityiskohdat onnistumiseen tämän artikkelin päätteeksi.
Mutta ennen sitä – vähän taustaa…
Pelottavan tehokas copywriting-tekniikka suoraan vuoden 1928 presidentinvaaleista
Vuonna 1928 Herbert Hoover ja Al Smith kamppailivat Yhdysvaltojen presidentin paikasta seuraavaksi 4 vuodeksi.
Ja kuten vaaleihin kuuluu: molemmilla ehdokkailla oli tietysti omat vaalisloganit.
Al Smith tiimeineen luotti perinteiseen kolmen pisteen -taktiikkaan: “Rehellinen. Kykenevä. Peloton.” (eng. Honest. Able. Fearless).
Aika perinteisen markkinointikampanjan slogan.
Kun taas hänen vastaehdokkaansa, Herbert Hoover, teki ihan päinvastoin. Hän halusi, että ihmiset ymmärtävät, mitä hänen voittonsa heille merkitsisi. Siksi Hoover tiimeineen valitsi sloganiksi:
“Kana jokaisessa kattilassa, auto jokaisessa autotallissa” (eng. A Chicken in every pot, a Car in Every Garage).
Osaatko arvata kumpi voitti?
Jos arvasit ensimmäisen ehdokkaan (Al Smith) puolesta – väärin meni.
Sillä Herbert Hoover valittiin sloganinsa siivittämänä vuonna 1928 Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi.
Miksi?
Koska tuo slogan maalasi välittömästi tunteellisen kuvan jokaisen sen lukeneen mieleen.
Toisin sanoen: Hoover lupasi kampanjassaan amerikkalaisille vaurautta ja turvaa. Sitä, että jokaiselle perheelle riittää ruokapöytään muonaa ja jokaisella on varaa ajaa autolla (se ei ollut mikään itsestäänselvyys vuonna 1928).
Hyvin kouriintuntuvia asioita, eikö?
Tuo yksinkertainen slogan olikin paljon enemmän kuin pelkkä mainoslause: Se sisälsi kokonaisen tarinan, josta jokainen pystyi välittömästi kuvittelemaan mielessään omanlaisensa version.
Toisin kuin vastaehdokkaan “Rehellinen. Kykenevä. Peloton.” -slogan.
Vai millaisen kuvan tuo lause maalaa sinun mieleesi?
Minulle tuo ei kerro juuri mitään. Mitä tarkoittaa rehellinen? Mitä tarkoittaa kykenevä? Tai peloton? Kaikka nuo ovat vain abstrakteja, laveita adjektiiveja.
Ja siksi ne eivät maalaa juuri minkäänlaista kuvaa mieleemme. Ne eivät esimerkiksi kerro, MIKSI kyseinen kandidaatti on niin rohkea. Eikä etenkään sitä, miksi sinun pitäisi välittää siitä.
Siksi…
Vältä tätä copywriting-virhettä kuin ruttoa
Sama virhe näkyy myös monien yrittäjien mainoksissa, myynti- ja tuotesivuilla, postauksissa sekä sähköpostimarkkinoinnissa.
Copywritingista puuttuu tarkkuus ja kuvailu.
Ja silloin copy epäonnistuu maalaamaan lukijan pään sisälle kuvaa siitä, miltä ratkaisu saisi asiakkaan tilanteen / elämän näyttämään.
PLUS: Pelkkein adjektiivien ja laveiden ilmausten käyttäminen kuulostaa hypettämiseltä.
Katsopa esimerkiksi näitä kahta lupausta:
🚫 Teen sinulle nopeasti & edullisesti supertehokkaita Facebook-kampanjoita.
Ööööh? Okei… WTF?
Kun taas vertaat edellistä tähän:
✅ Muutan aivottomasti Facebookia selaavat ihmiset liideiksi, tilaajiksi ja ostajiksi – samalla kun he jättävät muut mainostajat kylmästi huomiotta (mikä oli ennen sinun todellisuuttasi).
Okei, en ihan onnistunut tiivistämään tuota jälkimmäistä yhtä lyhyen timanttiseksi kuin Herbert Hooverin slogan.
Mutta huomaat varmasti eron adjektiivien viljelyn ja kuvailemisen välillä?
Voin satojen yrittäjien kanssa alkukartoituspuheluita pitäneenä kertoa, että 99 % heistä on valmis maksamaan (paljonkin!) Facebook-mainoksista, jotka muuttavat somen selaajat ostajiksi.
Mutta monikaan ei ymmärrä ”supertehokkaiden Facebook-kampanjoiden” hyötyjä. Ei ainakaan heidän omassa elämässään ja bisneksessään. ELLEI niitä kuvailla heille tarkasti, jotta he pystyvät mielensä silmin näkemään, miten heidän elämänsä muuttuu paremmaksi.
Joten kun haluat pitää lukijan otteessasi, silloin sinun pitää kirjoittaa kuvailevasti.
Simppeli kahden askeleen kaava kirjoittaa vangitsevaa, elävän kuvan mieleen maalaavaa myynticopya
Olet luultavasti kuulut kymmeniä kertoja mantran*: “Ihmiset ostavat tunteella ja perustelevat ostoksen itselleen järjellä.”
(*Jos et, niin kuulet sitä ainakin minulta – JA PALJON.)
Ja koska tämä vanha mantra pitää täysin paikkansa – copywritingin tärkein tehtävä on herättää tunteita ihanneasiakkaassasi. Ja tähän pystyt ainoastaan tarkalla kuvailulla myynticopyssasi.
Ihmisaivot ovat voimakas koneisto, koska ne pystyvät saamaan ihanneasiakkaasi näkemään “mielen silmällä”, miten ratkaisusi vaikuttaa hänen elämäänsä.
Ja se taas tarkoittaa sinulle yhtä asiaa: enemmän myyntiä bisnekseesi – ilman myyntipaineen lisäämistä tai sitä kaikkien pelkäämää hypettämistä.
Miten sitten tehdä tämä?
Olemalla ultratarkka. Eli käyttämällä vanhaa kunnon näytä – älä kerro -tekniikkaa. Tässä askeleet siihen:
1. Kirjoita ensiksi, mitä haluat sanoa.
Tämä vaihe on helpoin. Kirjoita omin sanoin, mitä haluat sanoa. Älä ota turhaa painetta. Esimerkiksi:
“Saat lisää vapautta ja joustavuutta elämääsi.”
Kuten huomaat, tuo ei kerro vielä yhtään mitään. Vapaus voi tarkoittaa meille jokaiselle eri asioita. Eli nyt kun olet saanut sylkäistyä ensimmäisen ajatuksesi ulos… sinun tehtäväsi on seuraavaksi saada maalattua lukijasi päähän elävä kuva siitä, mitä se oikeasti tarkoittaa.
Joten siksi seuraava askeleesi on…
2. Muovaa tekstistäsi ultratarkkaa.
Ensimmäinen versio: “Saat lisää vapautta ja joustavuutta elämääsi.”
Lisääntäpä tähän ultratarkkuutta:
”Haluaisitko sinäkin päivän ensimmäsenä tehtävänä viimeistellä lapsesi kanssa LEGO-linnan, joka jäi edellisenä iltana kesken? Tai haluatko mieluummin heittää aamuisin pörrötossut jalkaan… keittää kupin kahvia… ja nauttia sen kaikessa rauhassa Frendejä katsellen? Mitä ikinä haluatkaan… pystyn auttamaan sinua kokemaan sellaista vapautta, jonka takia lähdit yrittäjäksi alunperin.”
Tässä on samasta ideasta toinen esimerkki yhdeltä lempiyrittäjältäni, Laura Belgraylta:
“Vapaus on minulle tärkein toive, motivaattori, tavoite, arvo, päämäärä, tunne, maku ja lisäke. Haluan sitä kaiken kanssa. Kalan, leivän, hotdogin. Puhun vapaudesta, kuten… Herään ilman herätyskelloa, teen töitä silloin kun haluan, olen tekemättä töitä silloin kun en halua, tilaan ylihinnoitellun alkuruuan, annan ison tipin, tuen asioita ja projekteja, joihin uskon, matkustan hienoihin paikkoihin ja asun hienoissa hotelleissa ja lennän lentokoneen sillä osastolla, jossa sinua kohdellaan ihmisenä ja jaloille on tilaa.”
Huomaatko eron?
Ihmisen on todella vaikea ymmärtää, mitä VAPAUS tarkoittaa. Mutta jokainen ymmärtää, mitä vaikkapa enemmän aikaa lasten kanssa tarkoittaa.
Tässä vielä lisää esimerkkejä, miten laveat käsitteet on muutettu kuvaileviksi:
===
❌ LAVEA: Neljä vaurastumisen buustaajaa – kiinnitä huomiota näihin!
✅ TARKKA: Neljä vaurastumisen vipua, joilla varmistat itsellesi sen unelmien loma-asunnon Italiasta, työviikon päättymisen torstaihin sekä huolivapaan elämän (no, ainakin raha-asioissa)
❌ LAVEA: Taloudellinen vapaus
✅ TARKKA: Vie koko perheesi – vaikka vuosittain – Pariisin Disneylandiin (voit jopa ostaa VIP-liput koko porukalle)
❌ LAVEA: Sisällöntuotantosi muuttuu paljon helpommaksi.
✅ TARKKA: Somepostausten kirjoittaminen käy melkein vasemmalla kädellä samalla kahvia hörppiessä, kun tiedät, mitä ihmiset rakastavat kuluttaa samoin kuin ahmivat 10 kautta How I Met Your Motheria putkeen.
❌ LAVEA: Yksi helpoimmista keinoista rakentaa automaatioita on oma yritysblogi.
✅ TARKKA: Kirjoita blogia (kyllä, se toimii myös yrityksille). Blogilla vedät asiakkaita puoleesi kuin hunajapurkki Nalle Puhia. Paras osuus? Sinun ei tarvitse opetella mitään vaikeita teknisiä juttuja – riittää että osaat kirjoittaa sanoja toisensa perään Google Docsissa.
❌ LAVEA: Voit viimein matkustella
✅ TARKKA: Mieti sitä hetkeä, kun viimein suoristat jalkasi lentokoneen business-luokassa kädessäsi lasi kuplivaa matkaten kolmeksi viikoksi kohti Malediivien vitivalkoisia hiekkorantoja.
===
Kuten huomaat: Yksityiskohtaisemmat tekstit herättävät täysin eri tavalla tunteita kuin laveat ensimmäiset versiot.
Mutta ollakseni 100 % rehellinen:
Tarkka / kuvaileva kirjoittaminen on taito. Ja kuten kaikki taidot – tämäkin vaatii harjoittelua. Siihen kannattaa kuitenkin panostaa. Koska pitkällä tähtäimellä tämän taidon hallitseminen tarkoittaa sinulle enemmän sitoutuneita seuraajia, tosifaneja ja onnellisia asiakkaita.
Ja siksi suosittelen aloittamaan helpoimmasta tavasta lisätä kuvailua myyntiteksteihisi: Tarinankerronnasta. Koska silloin kuvaileminen tulee melkein kuin automaattisesti.
---
Kiitos, että luit tänne asti.
Jos pidit tästä artikkelista – pidät 200 % varmuudella myös Levollinen nettibisnes -uutiskirjeestäni.
Ja kun liityt uutiskirjeeni tilaajaksi nyt – saat uuden 5 viestin sähköpostisarjan “Ihminen edellä” -markkinoinnin periaatteista.
Täytä vain alapuolen lomake ja lähetän sinulle ensimmäisen osan välittömästi.